Barreres mentals que no ens deixen veure el bosc…
Bon dia a tots i totes!!!
Avui parlarem dels anomenats “bloquejos conceptuals” i concretament, dels de tipus cultural.
En algun moment de la vida, segur que tots ens hem sentit “encallats”, “bloquejats”, incapaços de pensar amb claredat, de prendre decisions i trobar solucions. Quan això passa, ens podem espantar i frustrar, la qual cosa encara ens “bloqueja” més. I és que està clar, que la “manera” de pensar és molt més difícil d’observar que per exemple, la “manera” de jugar a pàdel o a golf.
I perquè ens passa això? Els bloquejos conceptuals en són els responsables, i tots en tenim. Són barreres mentals que ens impedeixen percebre un problema en la forma correcte o trobar una solució. Aquestes barreres poden variar en quantitat i en intensitat d’un individu a un altre i certament, la majoria de persones no ens adonem de l’abast que poden tenir i de com condicionen el nostre comportament en aquestes situacions.

Ja ho veieu, en aquest aspecte els humans som altament complexes, ja que quan ens sentim “bloquejats” sol ser a conseqüència d’un cúmul important de diferents tipus “bloquejos conceptuals” els quals interrelacionen entre si.
Dels bloquejos emocionals n’hem parlat ja en algunes ocasions. Avui hem pensat que seria interessant poder repassar i fer esmena a alguns dels bloquejos culturals més comuns, els quals adquirim per exposició a un determinat grup de normes culturals. Així doncs, recordem: com i perquè poden afectar els bloquejos culturals en els processos de resolució de problemes? Vegem-ho!
1-“La fantasia i la reflexió són una pèrdua de temps“ o “els jocs són només per a nens“

2-Resoldre un problema és quelcom seriós i l’humor és fora de lloc
Diuen que la inspiració còmica és el resultat de la interacció de dos contextos que s’exclouen entre si. Aquesta és una part essencial del pensament creatiu. Quan ens mostren un concepte que pot ser totalment oposat al progrés lògic de la solució d’un problema, podem alliberar la tensió i provocar el riure. I això és clau: alliberar la tensió per a poder pensar un major nombre de conceptes (fluïdesa mental) i una major diversitat d’idees concebudes (flexibilitat mental). L’activitat creativa no ha de ser només pura diversió (també comporta frustració, treball minuciós i molt d’esforç), tanmateix, l’humor és un ingredient essencial en una concepció d’idees sana, i per tant, en un procés de resolució de problemes.
3-“La raó, la lògica, les xifres, la utilitat i la practicitat són bons; els sentiments, la intuïció, els judicis qualitatius i el plaer són dolents”

4-És preferible la tradició al canvi
La cultura natural està orientada a la tradició; es perpètua la forma tradicional i les cerimònies, els tabús i les llegendes que impedeixen el canvi. Moltes persones doncs, valorarien més la tradició que el que canvien. Aquest no és un aspecte negatiu però si és cert que pel que fa a una bona conceptualització i resolució de problemes, una actitud així posseeix efectes negatius. La motivació és essencial per a la creativitat. Si no ens sentim convençuts que necessitem un canvi en un camp particular, no podrem enunciar hipòtesis sobre les maneres d’aconseguir l’esmentat canvi. Així doncs, el problema sorgeix quan els individus ens aboquem universalment a favor de la tradició i no podem veure la necessitat de canvi en camps específics. En algunes cultures, la persona que està a favor del canvi pot ser un “animal perillós” de tenir a prop. Tantmateix, respecte a la “conceptualització“, aquesta persona està en molt bona forma.
5-Tabús
Alguns tabús estan dirigits contra certs actes que molestarien a certs membres de la societat, per tant, en algunes ocasions poden jugar un paper cultural positiu. No obstant, són els actes en si els que podrien ofendre. Si els imaginem en comptes de dur-los a terme, aquests actes no són danyins. Per això, quan treballem amb algun problema en la intimitat de la nostra ment, no ens hauríem de preocupar per la violació d’aquests tabús. I és que com deia Einstein: “la ment és com un paracaigudes, només funciona si està oberta”.
Bé doncs, avui hem fet esmena a aquesta qüestió per recordar una vegada més com la cultura ens marca i empeny (amb molta força). Així doncs, en un moment de “dificultat” o “bloqueig mental”, serà positiu observar amb la màxima serenor possible la nostra forma de pensar i concebre la realitat del moment (el “problema”), analitzar-ho tot des de la perspectiva més global que siguem capaços d’imaginar i confiar en la nostra capacitat/intuïció per a resoldre-ho, entre d’altres.
Òbviament, solucionar els nostres problemes un per un i no voler abordar-los tots alhora, també és fonamental.
Laura Fabré Calonge, psicòloga sanitària a PSICOLOGIA VIC
Núm. col·legiada: 18596
Telf: 652.842.157
laura@psicologiavic.com
Núm. col·legiada: 18596
Telf: 652.842.157
laura@psicologiavic.com
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada